От ноември 2018 „Бърборела“ стартира поредица от приложни семинари за родители. Всеки от тях ще проследи детското развитие в три основни сфери: език и реч, когнитивно развитие и социални умения. Поради динамиката и значимите трансформации, през които премиванат децата от раждането до настъпването на юношеството, семинарите са разделени на модули.

Целта е родителите не само да научат какво се случва с детето в даден етап от неговото развитие, а и да усвоят стратегии за справяне с проблеми, техники за стимулиране на умения и таланти, както и да се почувстват по-уверени в своите възпитателни практики.

 

„Умни бебета“

Когнитивно, езиково и социално развитие в бебешка възраст

Възраст: от раждането до 2;0 г.

В рамките на този еднодневен семинар ще научим колко много неща могат бебета още преди да се родят (пренатална фаза)  и как за 2 години усвояват огромен обем от информация и я интегрират в поведението си. В първата част ще се спрем на трите основни сфери на развитието – език и реч, познавателно развитие и социални умения.

Целта на семинара е да приложим наученото, за да помагаме на детето да се развива оптимално спрямо своя потенциал и интереси. Затова във втората част ще Ви запознаем със стратегии за стимулиране на развитието, игри и задачки, които можете да разигравате със своето бебе, за да се развива то пълноценно!

 

„Умни малчугани“

Когнитивно, езиково и социално развитие в ранна детска възраст

Възраст: от 2;0 до 5;0 г.

Целта на този еднодневен семинар е да научим как се развиват децата между 2 и 5-годишна възраст. В първата част ще се спрем на три основни сфери на развитието – език и реч, познавателно развитие и социални умения. Във втората част ще Ви дадем идеи как да по забавен начин да стимулирате интелектуалния и креативен потенциал на своето дете в ежедневието.

Чрез клипчета и нагледни материали ще ви покажем как още на тази възраст децата могат да се научат лесно да разпознават буквите, цифрите, да свързват количества и числа, да решават логически задачи, дори да четат и да пишат. И всичко това да се случва под формата на игра и с усмивка.

 

„Как да се подготвим за училище“

Когнитивно развитие в предучилищна възраст

Възраст: от 5;0 до 7;0 г.

Ако детето ви е на възраст между 5 и 7 години и се готви да за училище,  за вас като родители е важно да знаете как да му помогнете да развие компетенциите, необходими за този важен преход в живота. В този период децата са вече много съзнателни и трябва да развият вътрешна мотивация за учат в структурирана среда. Това ще им бъде полезно и за училище.

Важно е обаче да се развие и тяхната креативност, усещането за право на свободен избор, едновременно с това и умението да зачитат норми и правила. Акцентите в този семинар са ограмотяването преди училище под формата на игра, логически задачи, развиване на умения за боравене с устни текстове (слушане с разбиране) – художествени и научни, и извличане на важна информация от тях.

 

„Първолаци“

Възраст: От 6;0 до 7;0 г.

Ако детето Ви е на възраст между 6 и 7 години и тръгва на училище, то преминава в една нова роля и за него това е изключително важен период. Децата се чувстват вече „големи“, но много от тях имат нужда от подкрепа и засилено внимание през този период.

Акцентите в този семинар са когнитивното развитие на децата в първи клас, емоционалното им съзряване и социализацията в класа, както и ролята на родителите в този процес. Ще си търсим заедно отговори на важни въпроси: „Колко да натоварваме едно дете в първи клас с допълнителни занимания?“, „Как да развием неговата самостоятелност?“, „Колко и как да му помагаме?“.

 

„Как да научим детето на самостоятелност“

Ходене до тоалетна, обличане, хранене

Темите от този семинар биха представлявали интерес както за родители на деца с типично развитие, така и за тези, които възпитават дете със специални потребности. За родителите на деца със СОП ще има отделна група поради някои специфики, на които ще обърнем по-детайлно внимание.

Ще обърнем внимание на фазите за махане на памперси и придобиване на самостоятелност при ходене до тоалетна. Ще дадем идеи как да разширите хранителния репертоар на вашето дете, без да прилагате насилие и под формата на игра. Ще се спрем и на други умения от ежедневието – обличане, миене на зъби и др.

Целта е да покажем на родителите стратегии как да се справят с трудностите при тези процеси, за да възпитат едно автономно дете.

„Сексуално развитие при тийнеджъри с аутизъм и ГРР“

Полово съзряване и емоционално развитие през пубертета

Този семинар е специализиран, като ще разгледаме някои табуизирини теми, свързани с половото съзряване при юноши с генерализирани разстройства и умствено изоставане.

Ще дадем практически съвети на родителите как да подходят към темата. Ще говорим за това как да поставим граници, за да ограничим възникването на нежелани ситуации, но същевременно с това да разбираме физиологичните процеси, характерни за пубертета.

Очаквайте скоро подробно описание на всички семинари за родители с линкове за сваляне на отделните програми!